Sala konferencyjna
17:0017:05
Słowo wstępu, otwarcie szkolenia dr n. med. Aleksandra Kapała
5 min
17:0517:25
Czy istnieje dieta, która ochroni nas przed rozwojem raka? dr n. med. Anna Felińczak
20 min
17:2517:45
Niedożywienie w szpitalu — rodzaje, rozpowszechnienie, skale służące do oceny stanu odżywienia, dokumentacja żywieniowa dla rozliczeń z NFZ, działalność POLSPEN prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
20 min
17:4518:05
Algorytmy postępowania w żywieniu klinicznym w onkologii — ESPEN 2021 dr n. med. Aleksandra Kapała
20 min
18:0518:20
Dyskusja
15 min
18:2018:30
Przerwa 10 min
18:3018:50
Trudna dietetyka w onkologii, czyli trudny pacjent dr n. med. Martyna Rekowska
20 min
18:5019:10
Doustne suplementy pokarmowe w onkologii — ONS/FSMP. Który preparat wybrać, dla kogo? dr n. med. Aleksandra Kapała
20 min
19:1019:30
Probiotyki w onkologii — czy to już standard postępowania? prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
20 min
19:3019:45
Leki antykachektyczne lek. Marta Bijak-Ulejczyk
15 min
19:4520:00
Dyskusja i podsumowanie pierwszego dnia
15 min
Sala konferencyjna
09:0009:05
Powitanie drugiego dnia, krótkie podziękowania dla Sponsorów
5 min
09:0509:35
PEG i inne dostępy endoskopowe do przewodu pokarmowego — kiedy, dla kogo, jak? dr n. med. Dariusz Kąkol
30 min
09:3509:55
Powikłania żywienia dojelitowego w onkologii dr n. med. Jacek Szopiński
20 min
09:5510:10
Immunomodulacja w onkologii — kiedy, dla kogo, ile? prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
15 min
10:1010:25
Prehabilitacja i ERAS — przygotowanie do operacji z powodu nowotworu złośliwego prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
15 min
10:2510:40
Dyskusja
15 min
10:4010:50
Przerwa 10 min
10:5011:10
Specyfika powikłań żywienia pozajelitowego w onkologii dr n. med. Marcin Folwarski
20 min
11:1011:30
Żywienie do- i pozajelitowe pacjentów z chorobą nowotworową na oddziale intensywnej terapii dr n. med. Irena Kruczyk
20 min
11:3011:50
Specyfika leczenia żywieniowego chorych z nowotworem złośliwym układu krwiotwórczego i po przeszczepieniu szpiku dr hab. n. med. Agnieszka Piekarska
20 min
11:5012:10
Właściwa pielęgnacja dostępu do przewodu pokarmowego i układu naczyniowego — podstawa w zapobieganiu ciężkim powikłaniom dr n. o zdr. Krystyna Majewska
20 min
12:1012:25
Dyskusja
15 min
12:2512:35
Przerwa 10 min
12:3512:55
Specyfika leczenia żywieniowego pacjenta z nowotworem regionu głowy i szyi dr n. med. Aleksandra Kapała
20 min
12:5513:05
Rozminięcie wiedzy z praktyką — przypadek chorego na raka narządów głowy i szyi dr n. med. Martyna Rekowska
10 min
13:0513:25
Żywienie chorych w stadium paliatywnym i terminalnym choroby nowotworowej dr n. med. Marlena Jakubczyk
20 min
13:2513:45
Domowe żywienie do- i pozajelitowe dr n. med. Marcin Folwarski
20 min
13:4514:00
Dyskusja i podsumowanie drugiego dnia
15 min
Copyrights © 2024 Via Medica