Sala konferencyjna
17:0017:05
Słowo wstępu, otwarcie szkolenia dr n. med. Aleksandra Kapała
5 min
17:0517:25
Niedożywienie w szpitalu — rodzaje, rozpowszechnienie, skale służące do oceny stanu odżywienia, dokumentacja żywieniowa dla rozliczeń z NFZ, działalność POLSPEN prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
20 min
17:2517:45
Dietetyka, część I
Porada dietetyczna podstawowa w trakcie chemioterapii, radioterapii i w okresie okołooperacyjnym
mgr Aleksandra Grela
20 min
17:4518:05
Dietetyka, część II
Porada dietetyczna w sytuacji szczególnej, czyli trudny pacjent
mgr Agnieszka Surwiłło
20 min
18:0518:25
Doustne suplementy pokarmowe w onkologii (ONS, oral nutrition supplements) — który preparat wybrać, dla kogo? mgr Agnieszka Surwiłło
20 min
18:2518:40
Dyskusja
15 min
18:4018:50
Przerwa 10 min
18:5019:10
Leki antykachektyczne lek. Marta Bijak-Ulejczyk
20 min
19:1019:30
Żywienie dojelitowe w onkologii — jak rozpocząć i prowadzić żywienie dojelitowe? dr n. med. Jacek Szopiński
20 min
19:3019:50
Powikłania żywienia dojelitowego w onkologii dr n. med. Jacek Szopiński
20 min
19:5020:10
Jak przygotować do operacji chorego z nowotworem złośliwym?
Protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (ERAS), , miejsce immunomodulacji
prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
20 min
20:1020:25
Dyskusja
15 min
Sala konferencyjna
17:0017:20
Podstawowe zasady żywienia pozajelitowego w onkologii prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
20 min
17:2017:40
Specyfika powikłań żywienia pozajelitowego w onkologii dr n. med. Aleksandra Kapała
20 min
17:4018:00
Żywienie do- i pozajelitowe pacjentów na Oddziale Intensywnej Terapii z chorobą nowotworową dr n. med. Irena Kruczyk
20 min
18:0018:20
Specyfika leczenia żywieniowego chorych z nowotworem złośliwym układu krwiotwórczego dr n. med. Agnieszka Piekarska
20 min
18:2018:40
Probiotyki w onkologii — czy to już standard postępowania? prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
20 min
18:4018:55
Dyskusja
15 min
18:5519:05
Przerwa 10 min
19:0519:25
Interakcje lekowe między cytostatykami a składnikami żywienia poza- i dojelitowego dr n. farm. Maria Ciszewska-Jędrasik
20 min
19:2519:45
Właściwa pielęgnacja dostępu do przewodu pokarmowego i układu naczyniowego — podstawa w zapobieganiu ciężkim powikłaniom dr n. o zdr. Krystyna Majewska
20 min
19:4520:10
Specyfika leczenia żywieniowego pacjenta z nowotworem regionu głowy i szyi dr n. med. Aleksandra Kapała
25 min
20:1020:30
Żywienie chorych w stadium paliatywnym i terminalnym choroby nowotworowej dr n. med. Marlena Jakubczyk
20 min
20:3020:50
Domowe żywienie do- i pozajelitowe dr n. med. Marlena Jakubczyk
20 min
20:5021:05
Dyskusja
15 min
Copyrights © 2021 Via Medica